Elektrische bestelauto bij spoedtransporten nog geen reële optie.
Tegenwoordig wordt er zeer hard gewerkt aan de overgang van auto’s met verbrandingsmotoren naar elektrische voertuigen. Het lijkt daarbij vaak of het doel alle middelen heiligt. Er blijkt zelfs al sprake te zijn van sociale druk. Ik merk dit bij mensen die een nieuwe auto kopen en door anderen erop worden gewezen dat dit geen EV of PHEV is. “Dat is toch niet meer van deze tijd!?”
De snelheid waarmee men het elektrisch rijden wil invoeren is duizelingwekkend. Daarbij lijkt men nog steeds niet te beseffen dat ons stroomnet dit überhaupt nog niet aankan. Maar wellicht zijn er zaken waarvan ik nog niet op de hoogte ben, waardoor dit allemaal geen probleem blijkt te zijn.
Als transportondernemer kijk ik uiteraard voornamelijk naar het gebruik en toepasbaarheid van elektrische bestelauto’s en vrachtwagens in de logistiek. In mijn geval met name als het gaat om spoedtransporten over grotere afstanden.
Elektrische bestelauto’s bij regionale distributie.
De inzet van een elektrische bestelauto bij stadsdistributie / regionaal vervoer is op zich al redelijk te doen. Met een bereik van 200-350 kilometer WLTP kom je al aardig uit de voeten als je alleen maar door een paar woonwijken hoeft te rijden. Dit is echter voornamelijk weggelegd voor pakketdiensten / deur aan deur bezorging maar nog niet voor koeriers die spoedtransporten verzorgen.
Voor spoedtransporten over grotere afstanden is elektrisch rijden nog helemaal niet interessant.
Wij verzorgen spoedtransporten door heel Europa, maar zelfs binnen Nederland en België zijn de huidige elektrische bestelauto’s nog niet capabel genoeg. Laten we als voorbeeld een spoedtransport van zuid Limburg naar de Randstad nemen. Dit is nog een relatief korte rit in vergelijking met onze bestemmingen binnen Europa. Met een bereik van 250km WLTP zul je waarschijnlijk net niet in één keer aankomen op de eindbestemming. Best wel zuur als men in een ziekenhuis een operatie moet uitstellen omdat de koerier eerst nog even zijn auto moet opladen of als de onboard koerier zijn vlucht mist omdat de bestelauto van de koerier vlak voor het eind langzaam tot stilstand komt. Hopelijk nog net bij een laadstation. Mocht men echter een ritje naar Barcelona hebben, verliest men met al dat opladen enorm veel tijd. Te veel tijd.
Kosten voor het laden van elektrische bestelwagens.
Tot enige tijd geleden was het laden van een elektrische auto voordeliger dan het tanken van benzine of diesel. Dit is natuurlijk afhankelijk van de prijzen voor elektriciteit en diesel. Met een beetje geluk zullen de brandstofprijzen weer enigszins normaliseren in de nabije toekomst. Wat men echter vaak over het hoofd ziet is dat elektrisch laden ook tijd kost. De chauffeur van de bestelauto of vrachtwagen zal tijdens het laden van zijn elektrische auto ook gewoon betaald moeten worden. Dat zijn kosten die men bij de laad/tankbeurt moet optellen.
Milieuzones in stadscentra en cityhubs.
Als men een spoedtransport uitvoert is men tot nu toe dus eigenlijk nog aangewezen op bestelauto’s met een verbrandingsmotor. Hierbij gebruikt vrijwel iedereen een dieselmotor. Deze zijn tegenwoordig behoorlijk schoon. Deze opmerking wordt tegenwoordig maar al te vaak beschouwd als vloeken in de kerk.
Wat moet men dan doen als men snel arriveert bij de rand van een milieuzone waarbinnen de bestemming zich bevind? Er zijn diverse initiatieven om zogenaamde cityhubs te realiseren. Het pakket zou dan door de koerier moeten worden overgedragen aan een andere koerier met een elektrische bestelauto die vervolgens zorgt voor de zogenaamde last mile delivery. Dit kost ook teveel tijd bij spoedtransporten. Dit is meer geschikt om een grotere hoeveelheid vracht te leveren bij een Cityhub die vervolgens als deelvrachten met elektrische voertuigen worden gedistribueerd.
Zoals het er nu uitziet zullen hybride bestelauto’s ook niet worden toegestaan. Dit zou op zich wel een oplossing voor de milieuzones kunnen zijn. De accu van de hybride bestelauto zou zijn opgeladen tijdens de snelweg-kilometers en het kleine bereik van de accu zou wellicht net genoeg zijn om de milieuzones in en uit te komen zonder uitstoot. Dit is dus voor zover ik weet niet de bedoeling en tevens zijn er nauwelijks hybride bestelauto’s te vinden. Ik ken persoonlijk alleen de Ford Transit die een hybride uitvoering heeft.
Bestelauto niet maar een personenauto wel ?
Het verbod voor verbrandingsmotoren in milieuzones gaat gelden voor bestelauto’s en vrachtwagens. Waarom dat niet voor personenauto’s vraag ik me af. Maar wie weet verandert dit nog of heb ik het verkeerd begrepen.
BPM op bestelauto’s maakt van een bestelauto een personen-auto en kan dan de milieuzone in?
We hebben dankzij de BPM al zo ongeveer de duurste auto’s van Europa en nu wil men ook bij bestelauto’s deze extra belasting gaan invoeren. Ik vind dit persoonlijk absoluut geen goed idee maar het zou wel betekenen dat als men een personenvervoer-uitvoering van een bestelauto koopt, men net zo duur uit is als met een bestelauto voor vrachtvervoer. Kortom, men koopt een bestelauto op geel kenteken en verwijdert de passagiersstoelen. Men heeft nu een auto met geel kenteken en veel laadruimte. Nu kan men wel de milieuzone inrijden omdat het officieel geen bestelauto is.
Uitzondering van (medische) spoedtransporten.
Het zou ook een optie zijn om voor bepaalde vormen van transport een uitzondering te maken. Dan moet men echter heel duidelijk aangeven wat die uitzonderingen zijn. Dit lijkt mij ook zeer moeilijk te controleren c.q. handhaven want mensen zijn natuurlijk behoorlijk inventief.
De EU heeft gestemd voor een verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren per 2035.
Mocht dit tegen die tijd nog steeds het geval zijn draagt men daarmee een betere oplossing voor transport, namelijk de waterstofverbrandingsmotor, al vroegtijdig naar het graf. Gelukkig is dit nog niet definitief besloten. Dit moet namelijk eerst nog worden goedgekeurd door de diverse lidstaten.
Technologische ontwikkelingen en ideeën voor de toekomst.
Het verbod voor bestelauto’s met verbrandingsmotoren in milieuzones is er nog niet op dit moment maar als ondernemer moet je uiteraard al vooruit kijken en zorgen voor een goede oplossing. In de komende jaren zullen de elektrische voertuigen waarschijnlijk een steeds groter bereik krijgen en ik hoop ook op andere technologische ontwikkelingen of goede ideeën om dit te regelen. Geruime tijd geleden heb ik al een artikeltje geschreven waarin ik aangeef waarom drones geen alternatief vormen in mijn ogen.
Heeft u goede ideeën over dit onderwerp? Ik hoor het graag.